Mestissatge

Martín García de Loyola i Beatriz Clara Coya, imatge d'un quadre del segle XVII de l'Església de la Companyia, Cuzco (Perú).

El mestissatge és la trobada biològica i cultural o el seu ordenament entre ètnies diferents, en què aquestes es barregen, donant naixement a noves espècies de famílies i nous genotips. S'utilitza sovint aquest terme per descriure el procés històric succeït a Amèrica que la va portar al seu estat cultural actual. No obstant això, també es pot referir a altres pobles que hagin travessat un procés de trobada entre diverses espècies de famílies, en llocs com les Filipines, Sud-àfrica o els Estats Units.[1]

A la història de les nacions modernes, el mestissatge va ser travessat per nombrosos factors, com el clima, les particularitats culturals de cada comunitat, o altres aspectes que van provocar, a diferents regions dins d'un mateix país, que el mestissatge hagi succeït en diferents ritmes i graus de profunditat. L'exemple llatinoamericà és notable, ja que exemplifica una barreja ètnica expandida per gran part del territori.

  1. «Mestizaje - Qué es, concepto, ventajas, consecuencias y ejemplos» (en castellà). [Consulta: 21 desembre 2021].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search